2012. szeptember 17., hétfő

Gangnam style

Szép estét mindenkinek!
Ezúttal egy világot bejáró témával jelentkeznék és ez nem más, mint a Gangnam style. Én magam is nagy rajongója vagyok a koreai zenének és ezt egyből megszerettem. Ugyan rám nem jellemző, hogy a tömeg kedvenc zenéket vagy filmeket megszeretem, de ez valahogy megtetszett. Akkor lássuk csak, mi is ez a Gangnam style.

Gangnam style
A Gangnam Style a dél-koreai énekes-rapper PSY dala, 2012. július 15-én jelent meg. A dalt több neves amerikai zenész, köztük Robbie Williams és T-Pain is közzétették a videóját a közösségi oldalaikon. A dal a Die Welt szerint „futótűzként” kezdett terjedni az interneten, a Canadian Broadcasting Corporation megfogalmazása szerint pedig „milliók váltak a rabjává”. A dal minden idők legnézettebb K-pop-videójává vált 49 nappal a bemutatása után, és első helyre került a YouTube legnézettebb videóinak listáján. Augusztus 31-ig mintegy 57 000-szer töltötték le az Egyesült Államokban, egy hét alatt mintegy 23 000 letöltéssel, ami a Nielsen SoundScan szerint a World Digital Songs listán a valaha volt legnagyobb eladási adat. 2012 szeptemberében a videoklip nézettsége már majdnem elérte a 200 milliót a YouTube-on. A Gangnam Style Szöul felkapott Kangnam negyedének életmódjáról szól, a negyedet PSY Beverly Hillshez hasonlította egy interjúban A dalszöveg szerint PSY a tökéletes barátnőt keresi, aki tudja, mikor kell jól viselkedni és mikor kell vadnak és felszabadultnak lenni. A dal és a videó kontrasztját, egyfajta „csavarját” az adja, hogy bár a videóban megjelenő figura a trendi és gazdag Kangnamról énekel és az ottani életvitelhez hasonlítja a sajátját, egyáltalán nem úgy néz ki, és nem is úgy viselkedik.
A népszerűvé vált refrén, az oppan Kangnam szuthail jelentése szó szerint „a te oppád olyan, mint Kangnam”, azaz gazdag és trendi. Az oppa koreaiul a nő bátyjának megszólítása, a lányok így szólítják az idősebb fiú családtagokat és ismerősöket is, de a szerelmük kedveskedő megnevezése is ez. A lány rajongók így szólítják a kedvenc előadójukat is. A dalszöveget PSY írta, a zenét Ju Gonhjonggal közösen szerezte. A videóban számos koreai híresség is szerepel, PSY fő táncpartnernője HyunA a 4Minute együttesből, a kirívó sárga öltönyben táncoló férfi Ju Dzseszok, Dél-Korea legkedveltebb televíziós műsorvezetője, a liftes jelenetben pedig No Hongcshol komikus látható, aki védjeggyé vált csípőmozgásával különösen felkeltette a nézők érdeklődését. A klip elején táncoló kisfiú az ötéves Hvang Minu, akit PSY a Korea's Got Talent tehetségkutató műsorban látott meg a klip forgatásának előestéjén, és annyira megtetszett neki a kisfiú Michael Jackson-tánca, hogy felkérte, szerepeljen a Gangnam Style-ban. A videóban feltűnik a Big Bang együttes két tagja, Daesung és Seungri is, akik a háttérben sakkozó, majd „felrobbantott” öregeket alakítják. És hogy személyes kedvencet is említsek, erre a zenére még PewDiePie is táncol egyik videójában és mit ne mondjak, a tőle várható legjobbat teljesíti, már ha értitek mire gondolok.

Mostanra ennyi lenne, remélem mindenkinek elnyerte a tetszését. Amint tudok megint jelentkezek, de kitudja mikor lesz az, hisz tudjátok hogy van ez. Iskola, tanulás, dolgozatok és a többi időlekötő tevékenység. Akkor mindenkinek további szép estét.

A cseresznyefák édes illata hozzon nektek szép álmokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése