2012. szeptember 21., péntek

A szomorúság szépsége

Szép estét mindenkinek!
Ti is éreztétek már úgy, hogy akaratotok ellenére is sírnotok kell? Nincs ezzel semmi baj. Igaz ezt én mondom, aki mindig magába folytja. Hisz nem mindig az az igazi fájdalom, amit könnyekbe folytunk, hanem amit mosollyal rejtünk el. De néha én is sírok. Ennek céljából válogattam össze néhány kedvenc dalomat.

A nyomorultak - Váracska
A nyomorultak, eredeti francia címen: Les Misérables, Victor Hugo francia író regénye, amely 1862-ben jelent meg, és a 19. század leghíresebb irodalmi alkotásai közé tartozik. Cselekménye Franciaországban játszódik, a napóleoni háborúkat követő nyugtalan évtizedekben. A mű alatt lejátszódó nevezetes történelmi események: a waterlooi csata, I. Lajos Fülöp francia király uralma, az 1832-es párizsi felkelés. A főhős Jean Valjean, a nehéz sorsú volt fegyenc, aki szabadulása után megpróbál jó útra térni, de ebben őszinte igyekezete ellenére is akadályozza a meg nem bocsátó társadalom. A regény körkép Franciaország 19. századi történelméről, politikai, társadalmi, kulturális helyzetéről, elmélkedés jóról, rosszról, erkölcsről, vallásról, törvényről, szerelemről és családi összetartozásról. Gazdag leírások találhatók benne Párizs építészetéről. A dal arról szól, hogy a kis Cosette szeretne végre megszabadulni a szolga sorstól. Nem hiszem, hogy kéne többet mondanom róla, hisz nincs is szomorúbb egy kislány szívből jövő bús énekénél.

Fullmetal Alchemist - Bratja
Ez az anime egy testvérpárról szól, akik alkímiával foglalkoznak, de egy félresikerült kísérlet következtében mindketten elvesztettek valamit magukból. Edward, és Alphonse Elric, szeretnének helyrehozni egy régi, és borzalmas hibát, amiért mindketten nagyon drágán megfizettek. Most is a Bölcsek kövét keresik, azt ami megszünteti az egyenértékűség elvét, de nincsenek egyedül. A keleti országból is érkeznek, akik a halhatatlanságot kutatják, de közben egyre félelmetesebb titkokra jönnek rá. Barátokat szereznek, és veszítenek el. Brotherhoodban, is rengeteg a harc, az izgalom és legfőképpen a humor. Egy-két részt kihagytak, ami benne van az első változatban, és a mangában is, de ha valaki hajlandó venni a fáradságot, az látta az első változatot. Nekem az orosz verzió a kedvencem. Nincs különösebb oka a nyelvnek, hisz ha valaki igazán akarja, nyelvi különbségek ellenére is megérti a mondanivalót. Ennek a dalnak a lényege a testvéri szeretet. Ugyan nekem nincs testvérem, mégis fontosnak tartom a testvéri szeretetet.

Zorán - Kell ott fenn egy ország
Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző, Sztevanovity Dusán szövegíró bátyja, Hegyi Barbara színésznő férje. 1942. március 4-én született Belgrádban. Zorán családjával 1948-ban Magyarországra költözött. Politikai okokból nem mentek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le. 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Öt szemeszter elvégzése után döntött úgy – öccsével együtt –, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. Döntésük meghozatalában édesapjuk támogatta őket. Zorán édesapját politikai okok miatt három évre börtönbe zárták, 1955-ben szabadult. Többek között erről a három évről is szól a Leonard Cohen dalára Dusán által írt, mélyen elgondolkodtató, személyes élményeken alapuló Volt egy tánc című szám. ”És a harmadik tél is lejárt, És egy hajnalon csöngettek hármat, És az apám az ajtóban állt.” Nekem ez személyes kedvencem, mivel mindig egy szeretett személy jut róla eszembe, aki már meghalt. Ő a nagymamám. Amikor ezt hallgatom, mindig ő jut az eszembe... Nagyon hiányzik...

Evanescence - Hello
Az Evanescence egy amerikai rock együttes, az Arkansas-beli Little Rock-ban alakult 1995-ben. Alapítói Amy Lee énekes/billentyűs és Ben Moody gitáros. Az első privát felvételek után a banda elkészítette a Fallen című albumát, melyek a Wind-up adott ki 2003-ban. A Fallen több, mint 17 millió példányban kelt el világszerte és ez az album segítette hozzá a bandát a Grammy-díjhoz. Egy évvel később az Evanescence bemutatta első élő felvételes albumát az Anywhere but Home-ot, melyet több 1 millió példányban értékesítettek a világon. 2006-ban a banda bemutatta második stúdióalbumát a The Open Door-t, mely 6 milliónál is több példányban kelt el. A banda felállása gyakran változott: David Hodges 2002-ben, az alapító Moody 2003-ban, Will Boyd basszusgutáros 2006-ban hagyta ott a bandát. Őket követték John LeCompt gitáros és Rocky Gray dobos 2007-ben. Az utóbbi két távozás hézagokat hagyott a banda soraiban, melyeket ideiglenes tagokkal pótoltak. Az Evanescence 71. helyezést kapott a Decade Legjobb Előadók kategóriáján. Ez a dal a magányról szól. Arról a magányról, amit én sokszor átélek.

Saint Seiya - Osturushite
A Saint Seiya manga sorozatot Masami Kurumada rajzolta meg, az eredeti címe még Knights of the Zodiac volt. Majd később a művész az animéhez is alakított a karaktereken. A történet öt misztikus harcost jelenít meg, akiket Saint-nek vagy Lovagoknak hív. Az anime sorozat 1986-tól 1989-ig futott. 1987-ben megnyerte az Animage Anime Grand Prix díjat. De mivel a mangának és animének alacsony volt a keresettsége, ezért 1989-ben befejezték a gyártásukat. 2003-ban a Toei kidobott egy újabb Saint sorozatot. A sorozat a Saint Seiya: The Hades Chapter – Sanctuary nevet kapta. Továbbá a mangát is folytatták, ahol abbamaradt. A Saint Seiya harcosok kötelessége a jók védelme és a gonosz elleni harc. Azt mondják, hogy 200 évenként a gonosz visszatér, hogy megpróbálja uralni a világot és a Földet romba döntse. Ezért Saori Kido, azaz Athena kiválaszt öt fiatal fiút és különböző erővel ruházza fel őket. Ők fogják megállítani a gonosz terveit. Ez a dal hangzik el egyik főhős halálakor, ezért én csak a halál és az elmúlás dalaként fogom fel.

A cseresznyefák édes illata hozzon nektek szép álmokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése