2013. január 2., szerda

TVXQ

Sziasztok
Először is mindenkinek boldog új évet! Másodszor jelentkezem az év első bejegyzésével. Igyekszem egy átlagot kialakítani a blog írására, listát is készítettem, hogy miket veszek górcső alá és ahogy az időm engedi, töltök fel bejegyzéseket és szerkesztem a blog kinézetét. Akkor kezdjünk is bele.

TVXQ
A TVXQ dél-koreai fiúegyüttes, melyet 2003-ban hozott létre az S.M. Entertainment. Nevük jelentése „A Kelet feltörekvő istenei”. Az együttes pályafutása során számos rekordot megdöntött. Rajongói klubjuk, a Cassiopeia 2008-ban Guinness-rekorder lett, mint a legnagyobb hivatalos rajongói klub a világon.A TVXQ a kislemezeladások tekintetében a valaha volt legsikeresebb nemzetközi előadó Japánban, több mint hárommillió eladott példánnyal. Ugyanitt az első külföldi fiúegyüttes lettek, akiknek sikerült az Oricon slágerlistáján első helyet szerezniük és ők az első külföldi előadó, akinek nyolc kislemeze vezette a japán slágerlistákat. A TVXQ az első koreai előadó, akik koncertet adhattak a presztízses, ötvenezer férőhelyes Tokyo Dome-ban. 2009-ben az együttes három tagja, Hero, Micky és Xiah pert indított a kiadójuk ellen, kifogásolva a 13 évre kötött szerződésüket, melyet méltánytalannak tartottak és 3 milliárd von kártérítést követeltek a kiadótól.[10] A bíróság a javukra ítélt, aminek hatására a méltányos kereskedelemért felelős bizottság mintaszerződések kiadását javasolta a szerződések szabályozása érdekében. Az incidenst követően a kivált három tag új együttest alapított JYJ néven, míg a megmaradt két tag, U-Know és Max duóként folytatta a pályafutását TVXQ név alatt. Az együttes tagjait különféle válogatókon és versenyeken fedezte fel az S.M. Entertainment. Kim Dzsunszut a Starlight Casting System válogatón szerződtették, 14 éves korában. Kim Dzsedzsungra, Csong Junhóra és Szim Cshangminra az SM Youth Best Contest versenyen figyeltek fel. Pak Jucshon 2001-ben egy Amerikában rendezett válogatót nyert meg.[8] Később az együttes tagjai művésznéven léptek fel, Dzsunszu Xiah, Junho U-Know, Dzsedzsung Hero, Cshangmin Max, Jucshon pedig Micky néven. Debütálásuk előtt több nevet is fontolgatott a kiadó az együttes számára: Odzsangjugbu (오장육부, „Az öt zsigér”), Csonszorul Mokko Szanun Kore (전설을 먹고 사는 고래, „A legendákat nyelő bálna”) és Tong Bang Pul Phe (동방불패, „Legyőzhetetlen Kelet”). Utóbbit választották, végül azonban mégis elvetették az ötletet, mert a hancsa írásjegyek nem voltak elég esztétikusak. I Szuman egyik ismerőse vetette fel a Tongbangszingi (동방신기, „A Kelet feltörekvő istenei”) nevet, ami a végleges választás lett.
A TVXQ 2003. december 26-án debütált BoA és Britney Spears közös fellépésén, ahol a Hug című dalukat adták elő, valamint BoA közreműködésével az O Holy Night a cappella-verzióját. 2004. január 14-én jelent meg első kislemezük Hug címmel, mely 4. helyen debütált a havi slágerlistákon és összesen 169 532 példányban kelt el, amivel az év tizennegyedik legsikeresebb lemeze volt. Második kislemezük, a The Way U Are második helyen végzett, 214 069 eladott példánnyal az év kilencedik legtöbbet eladott lemeze lett. Első stúdióalbumuk, a Tri-Angle 2004. októberében jelent meg, első helyen a toplistákon és összesen 242 580 darabot adtak el belőle, ezzel az év nyolcadik legkeresettebb albuma volt. 2005. áprilisában a TVXQ Japánban próbált szerencsét az Avex alá tartozó Rhythm Zone kiadó segítségével, a Stay with Me Tonight című kislemezzel, melyet egy ötállomásos turné követett a szigetországban. Mielőtt visszatértek Koreába, Somebody to Love címmel újabb japán nyelvű dalt adtak ki. Második koreai nagylemezük, a Rising Sun 2005. szeptemberében jelent meg, 222 472 eladott példánnyal az év negyedik legsikeresebb lemezeként. Az album címadó dala a 2009-es Halálos iram című amerikai film egyik akciójelenetének háttérzenéje volt. Az együttes az évet két dallal zárta, a My Destiny című japán kislemezzel és a Show Me Your Love című koreai kislemezükkel, melyet a Super Juniorral közösen vettek fel. Utóbbiból 49 945 darab fogyott. A TVXQ a 2005-ös Mnet KM Music Video Festivalon elnyerte a legjobb videoklip díját a Rising Sunért, valamint a Közönségdíjat is hazavihette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése