Sziasztok!
Most egy rendhagyó cikkel jelentkezek. Ezt ugyanis nem a blogra szántam, hanem iskolai feladat volt, de annyira jól sikerült, hogy gondoltam felteszem ide is. Ez csak néhány azok közül a dolgok közül, amikre magyarként büszkék lehetünk.
Unicum
Az Unicum az egyik leghíresebb
magyar védjegy, amely a Zwack cég tradicionális likőrjét jelöli. A likőrt
1883-ban szabadalmaztatta a Zwack János és Társa, a recept létrejöttét azonban
a gyártó 1790-re teszi. A Zwack Unicum Nyrt-t is magába foglaló Hungaricum Klub
az Unicumot hungarikumként tartja számon. Erőteljesen keserű, száraz jellegű
likőr, főként aperitifként fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Receptje
titkos, az esztergomi Prímási- és Főkáptalani Levéltárban van titkos letétben.
Több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készül. Az italt a gyártó
legendáriuma szerint 1790-ben alkotta meg II. József udvari orvosa, a Zwack
család egyik őse. A történet szerint dr. Zwack, a császár udvari orvosa
különleges gyógynövénylikőrrel kínálta uralkodóját, II. Józsefet, aki állítólag
nem győzte magasztalni a csodálatos italt, és azt mondta, „Das ist ein Unicum!”
(„Ez egyedülálló!”). A recepje ugyan titkos, de azt tudni lehet, hogy hat
hónapig kell érlelni tölgyfahordóban, hogy elérje azt a jellegzetes ízt.
Magyar vizsla
A rövidszőrű magyar vizsla
világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Legközelebbi rokona a
drótszőrű magyar vizsla. Már honfoglaló őseink mellett, akik szenvedélyes
vadászok voltak, feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások
során a Kárpát-medencébe. Sárga, esetleg barna színű, néha foltos volt, s a
vadászat minden mozzanatánál segítségére volt a vadásznak. A török hódoltság
korában megjelent hazánkban a törökök sárga vadászkutyája a sloughi, amely kereszteződött
az itt élő vadászkutyákkal és kialakult vizslánk alaptípusa. Az 1731-ből
származó adat szerint a trencséni Zay család kezdett először foglalkozni a
tenyésztésével, és valószínű, hogy egy Angliából származó spanyol vizslát is
bevontak a tenyésztésbe. Ekkor még a vizsla gesztenyebarna színben vagy fehér
jegyekkel is létezett. A 19. század végén megritkult az állomány, ekkor vonták
be a tenyésztésbe a pointert és a német rövidszőrű vizslát. Tiszta vérűként
viszonylag rövid ideje, mintegy 80 éve tenyésztik. Ma már nem tartozik a
veszélyeztetett fajták közé, hiszen a világon az egyik legismertebb magyar
fajta, amelynek jelentős állományai vannak Nyugat-Európában és az Egyesült
Államokban.
Gulyás
A gulyás, közeli rokonaival, a
pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyeket a 19.
században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot
szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta története
elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki
egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem
volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik
legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulasch
vagy goulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a magyar gulyástól. A
gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek
történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által
készített eredeti gulyás ételé volt. Több forrás is megegyezik abban, hogy az
étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja, amelynek
kerete a külterjes állattenyésztés volt. A pásztorok a településektől távol
élve maguknak főztek, és ehhez szinte egyetlen főzőedényük volt, a fémbogrács.
Kenyeret, szalonnát, fűszereket hoztak magukkal, s a hús is adott volt. Az
1790-es évekig valószínűleg a marhahús volt jellemző, hiszen a legelőkön főleg
magyar szürkemarhát tartottak. Ekkor jelentek meg nagy számban a juhok, s a
juhászok természetesen azoknak a húsát fogyasztották. Az első időkben köret
nélkül fogyasztották, csak kenyérrel, a húsokat bicskahegyre tűzve, esetleg
kanállal.
Rubik-kocka
A Rubik-kocka, másként Bűvös
kocka, a szabadalmi leírásban térbeli logikai játék mechanikus, egyéni logikai
játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja
körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen
forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető. Rubik Ernő eleinte a
2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött,
amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind
a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel
próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy
idő után a gumiszalagok elszakadtak, majd próbálkozott mágnesekkel is, de úgy
meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a
kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák
össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban
lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő, saját bevallása szerint
csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a
kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, hanem jó játék, és
így értékesíthető is. A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított;
ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy párhuzamos oldalai összeillenek,
tehát így lesz a fehérből a vele párhuzamos oldalon sárga, a pirosból a
narancssárga, a kékből a zöld.
Kalocsai hímzés
A kalocsai hímzés elnevezés
alapvetően lapos öltéssel és száröltéssel Kalocsa városában és környékén
készült virághímes munkát jelöl. A kalocsai szállások női lakossága bérmunkában
varrta a hímeket már a 19. század végén is. Főleg a környező vidék városai és a
nagyobb települések igényesebb úri-polgári háztartásai számára készítették a
fehér hímzéseket. Kezdetekben úgynevezett "kalocsai ütőfá"-val nyomták
elő a motívumok körvonalait a vászonra. A kalocsai előnyomda 1860 körül nyílt
meg Kalocsán. Természetesen a bérmunka időszak kezdete előtt is hímezték a
vidék asszonyai, leányai a saját holmijukat is. Később a hímzőasszonyok,
leányok maguk rajzolják elő a mintákat az alapanyagon, amely az iparosodás után
már egyre inkább finomabb gyolcs, pamut a korábbi vászon helyett. Az 1890-es
évek után egyre gyakrabban előfordult, hogy a kezdetben lyukhímzéssel kivarrt
motívumokat teljesen betöltik laposöltéssel. 1912-ben nyílt meg a nagyatádi
fonalgyár, ahonnan már színtartó fonalat tudtak beszerezni a kalocsai
hímzéshez. A színtartó fonalak elterjedésével a kalocsai hímzés az első
világháború után kezd színesedni. A varrógép elterjedésével a 20. században
sajátos iparág alakult ki ezen a vidéken: a kalocsai gépi hímzés, amely
"riseliős" néven terjedt el. A riseliős hímzés csipkeszerűen áttört
felületet ad.
Fornetti
A Fornetti Magyarország
legnagyobb franchise rendszerben létrehozott üzlete, amelyet 1997. március 1-jén
alapított Palásti József pékmester. Családi vállalkozásként indult és kezdetben
Kecskemét környékén árulta az újdonságnak számító termékeket. A hazai sikerek
hatására lehetővé vált a külföldi terjeszkedés is, első körben a szomszédos és
kelet-közép-európai országok irányába. A Fornetti a 2010-es év végére több,
mint 2500 üzletben kínálta termékeit számos országban.
Országok, amelyekben jelenleg
Fornetti üzletek találhatók:
Magyarország
Románia
Szlovákia
Csehország
Szerbia
Horvátország
Bulgária
Ukrajna
Lengyelország
Moldova
Montenegró
Macedónia
Bosznia-Hercegovina
Albánia
Koszovó
Kuvait
Németország
Belgium
Hollandia
Luxemburg
Dánia
Spanyolország
Ausztria
Svédország
Törökország
Kanada
A nemzet muskátli virágai hozzanak nektek szép álmokat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése