2013. június 28., péntek

RPG

Sziasztok
Igen, tudom, hogy azt ígértem a nyárra több bejegyzés lesz, de sajnálatos módon becsöppentem a játékok világába. Még ugyan nem mondtam, de rajongok az internetes RPG játékokért, amiket sikeresen letöltöttem egy nagy részét. A legtöbbet már ugyan ismertem, de jó érzés volt kijátszani. De várjunk csak, mi is az az RPG?

RPG
A szerepjátékok, rövidítve RPG-k, az angol role-playing game-ből származó videojátékok egyik műfaja, melyek a szerepjátékokhoz hasonlítanak. Személyi számítógépre és konzolokra készülnek. Nem különböznek jelentősen a konzolokra és más platformra készített RPG-ktől, gyakran írják át a konzolos játékokat PC-re és fordítva, jelentősebb eltérést az irányításban lehet tapasztalni. Az első számítógépekre készített szerepjátékokat Dungeons & Dragons és más korai szerepjátékok inspirálták, melyekhez hasonló játékélményt próbáltak létrehozni. Az RPG-k két kategóriára oszthatóak aszerint,mekkora hangsúlyt fektetnek az akcióra, a harcra és mennyit a történetre, beszélgetésekre és más, nem akciódús RPG játékelemekre. A harcra összpontosítóakat nevezzük hack 'n slash-nek, magyarul értsd „üsd 's vágd”, amelynek egyik ismert képviselője a Diablo. A több szerepjáték elemre és történetre építő jellemző RPG-k a BioWare-tól a Baldur's Gate és a Dragon Age: Origins , Knights of the Old Republic, Bethesdattól az The Elder Scrolls sorozat vagy a Black Isle Studios Fallout című játéka, illetve a Square_Enix Final Fantasy és Dragon Quest sorozatai. A számítógépes szerepjátékok speciális változata az MMORPG, Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, amely nagyon sok szereplős online szerepjáték, amely az interneten, online játszható szerepjáték.
Az RPG-k egy másik jellemzője és fontos eleme a fejlődésrendszer. A fejlődésrendszer alapja általában a tapasztalati pont, XP rövidítéssel az azonos jelentésű angol experience point, melyeket a játékos karakter a cselekedetei vagy pályarészek után kap, amellyel különböző képességeit fejlesztheti, például az erejét vagy kardfogatását, amit ha növel, nagyobb sebzést képes okozni a kardokkal. A fejlődési rendszer legtöbbször több ágra oszlik, így a játékos karakterét különböző specializált irányokba alakíthatja, így kialakítva a tipikus közelharcost, íjászt vagy varázslót. Az FRPG - Online Fórumos Szerepjáték szintén a szerepjáték egy közismert formája. Az ott leírtak erre is ugyanúgy vonatkoznak. A játék egy hatalmas világban játszódik, amelyben NJK-k élnek, és a karaktereket a játékosok személyesítik meg. A Kalandmesterek, KM vagy Mesélő kalandokat szerveznek, amelyen JK-k vehetnek részt. A KM ügyel a játék menetére, a szabályok betartására. A KM írja le mi történik, a Játékosok reagálnak rá, és megpróbálják megoldani a helyzetet, vagy csak egyszerűen leírják, mit csinál erre a karakterük. A legtöbb fórumos szerepjáték oldalon van lehetőség Mesélő nélküli játékra, ekkor a játékos karakterek maguknak mesélnek, ők írják le a környezetüket, az eseményeket. Ilyenkor többnyire lassabb játékok történnek, például a karakterek csak beszélgetnek.

Allods Online 
Személyes kedvencem ez az MMORPG , az Allods Online, amivel nagyon sokáig játszottam. Az oroszországi Nival Online fejlesztői korábban a népszerű Heroes of Might and Magic V és Rages of Mages játékokon kamatoztatták tudásukat. 2009 elején bejelentett Allods Online című MMORPG alkotásukkal kiléptek az egyszemélyes játékok vonzásköréből és fantáziavilágon nyugvó űropera készítésére adták fejüket. Allods Online világában az asztrális anyagban úszó szigetek között Csillagközi Hajókkal közlekednek a bátor hősök. A játékosok két egymással szembenálló frakció a League és Empire között választhatnak. Lenyűgöző történetvezetés, klasszikus szerepjáték szabályrendszer és játékmenet, valamint látványos asztrális csaták jellemzik az Allods Online univerzumát.

Ib
Ezt a játékot, mér egy korábbi cikkemben említettem, amikor PewDiePie játszott vele. Ez alkalommal én magam is kijátszottam többször is, sajnálatos módon először a legrosszabb befejezést. A történet Isabella(Ib) körül forog, aki egy 9 éves iskolás lány és a szüleivel egy Szépművészeti Múzeumba látogatnak, ahol Ib átkerül a festményen túli világba. Ebben a világban a festmények és a szobrok életre kelnek. És amellett, hogy meg kell fejteni a rejtvényeket, a rózsára is vigyázni kell, ugyanis Ib vörös rózsája jelzi, hogy mennyire sebezhető, 5 sebzés és meghal. A játékban talál egy kék rózsát, ami a nála 9 évvel idősebb Garry tulajdona. Garry szintén átkerült ebbe a világba, de egy festmény elvette tőle a rózsát és eszméletét vesztette. Ib vízbe tette a rózsát, ezzel Garry magához tért és együtt keresik a kiutat. A játékban megjelenik még egy lány, a sárga rózsa Mary. Azonban mikor a két lány és Garry külön válnak, a fiú tudomására jut, hogy Mary nem is igazi, csak egy életre kelt festmény és hogy megszerezzék a kulcsot, el kell égetni Mary festményét. Aki ismeri, vagy játszott a játékkal az érteni fogja miért vicces az a kép, amit bevágtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése