2013. június 28., péntek

RPG

Sziasztok
Igen, tudom, hogy azt ígértem a nyárra több bejegyzés lesz, de sajnálatos módon becsöppentem a játékok világába. Még ugyan nem mondtam, de rajongok az internetes RPG játékokért, amiket sikeresen letöltöttem egy nagy részét. A legtöbbet már ugyan ismertem, de jó érzés volt kijátszani. De várjunk csak, mi is az az RPG?

RPG
A szerepjátékok, rövidítve RPG-k, az angol role-playing game-ből származó videojátékok egyik műfaja, melyek a szerepjátékokhoz hasonlítanak. Személyi számítógépre és konzolokra készülnek. Nem különböznek jelentősen a konzolokra és más platformra készített RPG-ktől, gyakran írják át a konzolos játékokat PC-re és fordítva, jelentősebb eltérést az irányításban lehet tapasztalni. Az első számítógépekre készített szerepjátékokat Dungeons & Dragons és más korai szerepjátékok inspirálták, melyekhez hasonló játékélményt próbáltak létrehozni. Az RPG-k két kategóriára oszthatóak aszerint,mekkora hangsúlyt fektetnek az akcióra, a harcra és mennyit a történetre, beszélgetésekre és más, nem akciódús RPG játékelemekre. A harcra összpontosítóakat nevezzük hack 'n slash-nek, magyarul értsd „üsd 's vágd”, amelynek egyik ismert képviselője a Diablo. A több szerepjáték elemre és történetre építő jellemző RPG-k a BioWare-tól a Baldur's Gate és a Dragon Age: Origins , Knights of the Old Republic, Bethesdattól az The Elder Scrolls sorozat vagy a Black Isle Studios Fallout című játéka, illetve a Square_Enix Final Fantasy és Dragon Quest sorozatai. A számítógépes szerepjátékok speciális változata az MMORPG, Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, amely nagyon sok szereplős online szerepjáték, amely az interneten, online játszható szerepjáték.
Az RPG-k egy másik jellemzője és fontos eleme a fejlődésrendszer. A fejlődésrendszer alapja általában a tapasztalati pont, XP rövidítéssel az azonos jelentésű angol experience point, melyeket a játékos karakter a cselekedetei vagy pályarészek után kap, amellyel különböző képességeit fejlesztheti, például az erejét vagy kardfogatását, amit ha növel, nagyobb sebzést képes okozni a kardokkal. A fejlődési rendszer legtöbbször több ágra oszlik, így a játékos karakterét különböző specializált irányokba alakíthatja, így kialakítva a tipikus közelharcost, íjászt vagy varázslót. Az FRPG - Online Fórumos Szerepjáték szintén a szerepjáték egy közismert formája. Az ott leírtak erre is ugyanúgy vonatkoznak. A játék egy hatalmas világban játszódik, amelyben NJK-k élnek, és a karaktereket a játékosok személyesítik meg. A Kalandmesterek, KM vagy Mesélő kalandokat szerveznek, amelyen JK-k vehetnek részt. A KM ügyel a játék menetére, a szabályok betartására. A KM írja le mi történik, a Játékosok reagálnak rá, és megpróbálják megoldani a helyzetet, vagy csak egyszerűen leírják, mit csinál erre a karakterük. A legtöbb fórumos szerepjáték oldalon van lehetőség Mesélő nélküli játékra, ekkor a játékos karakterek maguknak mesélnek, ők írják le a környezetüket, az eseményeket. Ilyenkor többnyire lassabb játékok történnek, például a karakterek csak beszélgetnek.

Allods Online 
Személyes kedvencem ez az MMORPG , az Allods Online, amivel nagyon sokáig játszottam. Az oroszországi Nival Online fejlesztői korábban a népszerű Heroes of Might and Magic V és Rages of Mages játékokon kamatoztatták tudásukat. 2009 elején bejelentett Allods Online című MMORPG alkotásukkal kiléptek az egyszemélyes játékok vonzásköréből és fantáziavilágon nyugvó űropera készítésére adták fejüket. Allods Online világában az asztrális anyagban úszó szigetek között Csillagközi Hajókkal közlekednek a bátor hősök. A játékosok két egymással szembenálló frakció a League és Empire között választhatnak. Lenyűgöző történetvezetés, klasszikus szerepjáték szabályrendszer és játékmenet, valamint látványos asztrális csaták jellemzik az Allods Online univerzumát.

Ib
Ezt a játékot, mér egy korábbi cikkemben említettem, amikor PewDiePie játszott vele. Ez alkalommal én magam is kijátszottam többször is, sajnálatos módon először a legrosszabb befejezést. A történet Isabella(Ib) körül forog, aki egy 9 éves iskolás lány és a szüleivel egy Szépművészeti Múzeumba látogatnak, ahol Ib átkerül a festményen túli világba. Ebben a világban a festmények és a szobrok életre kelnek. És amellett, hogy meg kell fejteni a rejtvényeket, a rózsára is vigyázni kell, ugyanis Ib vörös rózsája jelzi, hogy mennyire sebezhető, 5 sebzés és meghal. A játékban talál egy kék rózsát, ami a nála 9 évvel idősebb Garry tulajdona. Garry szintén átkerült ebbe a világba, de egy festmény elvette tőle a rózsát és eszméletét vesztette. Ib vízbe tette a rózsát, ezzel Garry magához tért és együtt keresik a kiutat. A játékban megjelenik még egy lány, a sárga rózsa Mary. Azonban mikor a két lány és Garry külön válnak, a fiú tudomására jut, hogy Mary nem is igazi, csak egy életre kelt festmény és hogy megszerezzék a kulcsot, el kell égetni Mary festményét. Aki ismeri, vagy játszott a játékkal az érteni fogja miért vicces az a kép, amit bevágtam.

2013. június 10., hétfő

Resident Evil

Sziasztok
Sajnálom, hogy csak most tudok írni, de most van csak időm, végre nyári szünet. Amellett pedig Duna mentén lakom és nagy az árvíz veszély, ez is egyik oka a kihagyásnak. Ami a mostani cikket illeti, a cím senkit ne tévesszen meg, amit egyszer már írtam ezzel a címmel az a film, ez pedig a játék, vagy ha úgy jobban ismerős, a Biohazard.

A Resident Evil, Japánban Biohazard, egy túlélőhorror videojáték, amelyet a Capcom fejlesztett és adott ki eredetileg Sony PlayStation-re, majd nem sokkal később PC-re Sega Saturn-ra. 2002-ben kiadtak egy fejlettebb grafikát és új játékmenetbeli elemeket tartalmazó remake-et Nintendo GameCube-ra. 2006-ban pedig az eredeti PlayStation játék portját Nintendo DS-re Deadl Silence alcímmel. Ez a verzió tartalmazott egy teljesen módosítatlan játékmódot, amely mindenben megegyezik az eredeti játékkal és egy "Rebirth" módot, ahol az új feladványok és ellenségek mellett olyan játékmenetbeli újítások vannak, amelyeket a konzol érintőképernyőjének kihasználására terveztek. Ez volt az első olyan játék, amely a túlélőhorror kategóriába sorolta magát. A név az Alone in the Dark-ból ered, ami az ambient survival horror címmel élt. A Game Informer amerikai játékmagazin minden idők legfontosabb videojátékának nevezte a címet Nagymértékben inspirálta a Sweet Home című korábbi Capcom játék. Mikami Sindzsi-t eredetileg azzal bízták meg, hogy egy olyan horrorjátékot készítsen, amely egy a Sweet Homehoz hasonlóan egy kísértetjárta kúriában játszódik. A Resident Evil elindításakor 2 karakter között kell választani. Ezek Chris Redfield és Jill Valentine. A szereplők fő történeti szála megegyezik, de a végigjátszás alatt bejárandó útvonal más. A játék rögzített külső kamera előtt játszódik. A hátterek előre renderelt állóképek, ezen kívül minden más 3D poligonos megjelenítést kapott. Néhány helyszínen felbukkannak a játékoson és az ellenfeleken kívül más mozgó objektumok, például a tűz. Jellemző, hogy a felvehető, használható tárgyak enyhén elütnek a háttértől. Az irányítókart balra-jobbra forgatva a főszereplő az iránynak megfelelően fordul, a kart előre-hátra tolva indul el vagy hátrál.
A játék célja, hogy a begyűjtött dokumentumok segítségével átverekedje magát azokon a feladványokon, amiket a kastély tartogat. A kiemelten fontos tárgyak, például kulcsok segítségével új helyekre nyer bejutást a játékos és így adódik lehetősége a történet tovább görgetésére. Az irányított karakter különböző fegyvereket vehet a kezébe, amik lőszerutánpótlása limitált. Mérlegelni kell a fegyverhasználati szituációkat, bizonyos esetekben érdemesebb az ellenfelek elől elfutni. Sérülés esetén az elsősegély spray nyújt segítséget, de a helyenként felvehető növények és azok kombinációja is javítja a karakter állapotát. A főszereplők limitált számú tárgyat vihetnek magukkal, Chris 6, Jill 8 hellyel rendelkezik. A felesleges tárgyakat a kastély több pontján elhelyezett ládákba helyezhetjük el. Amit beteszünk az egyik ládába, az a másikban is ott lesz. Menteni az írógépeknél lehet, de a játékosnak szüksége van ezen művelethez egy festékszalagra is, ami korlátozza a végtelen számú mentési lehetőséget. A történet folyamán több, különböző típusú ellenféllel találkozhat a játékos. A leggyakrabban a húsevő zombik bukkannak fel, de mellettük fertőzött kutyákkal, hollókkal és óriás pókokkal is meg kell megküzdeni. Egyedi ellenfelek a vadászok, a kimérák és egy biológiai fegyver, a Tyrant. Egy sor különleges gyilkosság történt Racoon City mellett, ahol az áldozatokon a kannibalizmus jeleit lehet felfedezni. Az ügy kivizsgálására egy különleges osztagot rendelnek ki. Ők a S.T.A.R.S, különleges taktikai és mentő csapat, angolul Special Tactics and Rescue Squad és két alakulattal rendelkeznek: Aplha és Bravo csapat. A Bravo csapatot küldik elsőként, de a kapcsolat megszakad velük, ezért a helyszínre siet az Aplha csapat is, hogy felderítsék a történteket. A játékos az Alpha csapatból választhat egy karaktert. Ez Chris Redfield vagy Jill Valentine lehet. Jill nagyobb tűzerővel rendelkezik és a zárnyitó készletével több titkos helyet tud felnyitni és azokból extra tárgyakat begyűjteni. Chris alacsonyabb tűzerővel bír, de jobban bírja a sebesüléseket. A játékban két támogató szereplő van, Barry Burton és Rebecca Chambers. Barry az Alpha csapat fegyver szakértője, aki Jillnek segít a fegyverkezésben. Rebecca a csapat orvos szakértője, Chris segítségére lesz a történet során. Albert Wesker a S.T.A.R.S kapitánya és az Alpha csapat vezére. Brad Vickers a csapat helikopter pilótája. További szsereplők keveset fordulnak elő a történet során. Joseph Frost, az Alpha csapat hatodik tagja, aki a játék kezdő videójában meghal. Enrico Marini, a Bravo csapat vezetője, hozzá kapcsolódik a játék egyik nagy csavarja. Richard Aiken egy rádiót ad a játékosnak, amivel Brad rádió adását lehet majd befogni. Kenneth Sullivan a Bravo csapat tagja, ő az Alpha csapat érkezésekor meghal. Forest Speyer hulláját egy erkélyen lehet majd megtalálni rengeteg holló társaságában.
A játék 1998 július 24-én kezdődik. Az Alpha csapat megtalálja a Bravo csapat helikopterét, de túlélők nincsenek a gép körül. Egy pisztolyt markoló levágott kézfejet fedeznek fel és további nyomok után kutatnak, amikor egy csapat vérengző kutya támad a csapatra. Joseph Frost rögtön az állatok áldozatává válik, Brad Vickers pedig bepánikol és egyedül menekül. A csapat menekülésre kényszerül, kis futás után egy kastélyban találnak menedékre. Azt hiszik egyedül vannak. A kutyák dühösen kaparják az ajtót, de nem jutnak be. A négyre fogyatkozott csapat, Albert Wesker, Chris Redfield, Jill Valentine és Barry Burton csapdába esik. Attól függően, hogy melyik karaktert választja a játékos, az egyik szereplő elhagyja a csapatot. Chris esetén Barry, Jill esetén Chris. Egy pisztolylövés hangja csendül fel, majd a játékos irányította karakter elindul a felfedezésére. Ezen a ponton kapjuk meg az irányítást és indulhat el a kastély felfedezése. Az első felfedezésként a Bravo csapat egyik tagját, Kenneth J. Sullivant találjuk holtan, amint egy zombi éppen lakmározik belőle. A helységek további felfedezésével lassan megtaláljuk a többi Bravo csapat tagot is. Richard Aiken méregtől haldoklik és utolsó tette egy rádió adóvevő átadása az irányított főszereplőnek. Forest Speyer egy erkélyen lesz meg, ahol a hullából lakmározó hollók megtámadják a játékost. Enrico Marini elmondja nekünk, hogy a csapat egyik tagja áruló, majd egy nem látható valaki lelövi őt. A kúrián átvezető út rejtvényekkel, csapdákkal és borzalmakkal van kikövezve. Az elszórt dokumentumok és napló töredékek arra utalnak, hogy az Umbrella Corporation, egy medikai multi cég egy titkos kutatócsoportja egy sor illegális kutatást végzett az épületben. A kutatás eredményei az épület környékén élő szörnyek, akik veszélyt jelentenek a kastélyban élő emberekre is a rendkívül fertőző T-vírusnak. A kastélyt bejárva, több alagút, átjáró és épület után a játékos egy titkos földalatti kutatóbázist fedez fel, ahol az Umbrella Corporation kísélteibe botlik, közte a Tyrantel. A laboratóriumban derül ki, hogy Wesker kettős ügynök és behálózta az Umbrella Corporation és megöli őt az egyik szörny. A másik játszahtó karaktert egy Wesker által bezárt cellába találjuk meg, aki segít az önmegsemmisítő rendszer aktiválásában. Chris, Jill és a segítő szereplő, Chris esetén Rebecca, Jill esetén Barry, a helikopter leszállóhoz tart, de szét kell válniuk a sok ellenfél miatt. A játékos folyamatosan tartja a kapcsolatot Braddel és a másik két menekülővel, de megtámadja őket a Tyrant, a T-vírussal alaposan fertőzött ember formájú szörny. Miután sikeresen legyőztük a Tyrantet, a menekülők elérik a helikoptert és a játék helyszíne megsemmisül. Az eredeti PlayStation változathoz képest történt pár változtatás a játék angol nyelvterületen kiadott változataiban. Az észak-amerikai és európai változatokban az intro filmet erősen megvágták. Kikerült a csonkolt holttest, a zombikutya lelövése és Joseph halála sem látható. Kivágták még Chris Redfield cigaretta meggyújtását is. A Japán kiadásban a játék végén Fucsigami Fumitaka énekel, ez minden más régióban kimaradt. Magából a játékból kihagyták az automata célzórendszert és csökkentették az írógépszallagok mennyiségét. A Capcom a 4 dimenziós ládákat is meg akarta szüntetni, az egyik ládába berakott tárgy nem vehető fel egy másikból, de végül elvetették az ötletet. A később megjelent GameCube újrakiadásban megtalálható egy rejtett nehézségi szint, a Real Survival, ahol a 4 dimenziós ládák között nincs kapcsolat. A Japán kiadás is angol nyelvű dialógusokat és japán feliratott kapott. Felvették a japán szinkront is, de végül nem használták.