2013. április 17., szerda

Suzanne Collins - Az éhezők viadala

Sziasztok!
Millió bocsánat a hónapos kihagyásért, de egyre kevesebb időm van így az utolsó tanítási hónapokban és sajnos ez a blog rovására megy. Nem akarok ígéreteket tenni, hogy több bejegyzés lesz, de próbálok igyekezni. 

Az éhezők viadala
Az éhezők viadala Suzanne Collins amerikai írónő hasonló című trilógiájának az első kötete. Először az amerikai Scholastic adta ki 2008-ban, a magyar nyelvű megjelenésre 2009. november 26-án került sor. A könyvből azonos címmel film is készült, melyet 2012-ben mutattak be. A történet kezdetén Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal, számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel. Suzanne Collins regénye megjelenése óta hatalmas siker szerte a világon. Az izgalmakban és érzelmekben bővelkedő regényből 2012-ben mozifilm is készült. Az éhezők viadala a megjelenését követően hatalmas kritikai sikert aratott. A fiatal korosztály népszerű kulturális magazinjai elismerően nyilatkoztak róla, nem egy helyen maximális osztályzatot kapott a könyv. E mellett az egyre gyarapodó blogszférából is rengeteg pozitív beszámoló látott napvilágot.
A Futótűz Suzanne Collins amerikai írónő Az éhezők viadala-trilógiájának a második kötete. Először az amerikai Scholastic adta ki 2009-ben, a magyar nyelvű megjelenésre 2010. november 23-án került sor. Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban. A kiválasztott Suzanne Collins 2010-ben megjelent sci-fi regénye, Az éhezők viadala című trilógia befejező kötete, amely Katniss Everdeen történetét folytatja. A könyv hat nappal az e-könyv után jelent meg nyomtatott formában és haangoskönyvként, és egy hét alatt 450 000 példányban fogyott el. A kritikák általában kedvezően írtak róla, ha nem is olyan lelkesen, mint a trilóga előző két kötetéről. Mihelyt befejeződött a harmadik Nagy Mészárlás, melyen az összes eddigi győztesnek ismét részt kellett vennie, Katniss a hamvaiból feltámadt Tizenharmadik Körzetben találja magát, ahol az emberek győzködik, hogy vállalja el a forradalmár szerepét. Amíg Katniss a többi körzetet buzdítja, addig Peeta a Kapitóliumban raboskodik, ahol megváltoztatják az emlékeit, így már ő sem ugyanaz az ember. Katnissnek döntést kell hoznia abban is, hogy kit választ végül maga mellé, Gale-t, a társát, vagy Peetát, akivel együtt csinálta végig az Éhezők Viadalát.