2013. január 29., kedd

Yuya Matsushita

Lehet most elegetek lesz így belőlem, de estig ez az utolsó, addig is jó olvasást. És még annyit, hogy remélem, hogy továbbra is érdekel még titeket, amit csinálok. Köszönöm az eddigi 5000 látogatót, imádlak titeket.

Yuya Matsushita
Yuya Matsushita R & B és Hip Hop énekes. Az Epic Records Japan debütáló kislemezét, a "foolish foolish" címmel november 26-ánadták ki 2008. Ő volt az első áttörés, mint Sebastian Michaelis, a Black Butler Musical és azóta is népszerű Japánban és a tengerentúlon. Kobe városban született május 24-én 1990-ben, anyja és nagyanyja mellett élt. A 12 évesen, 2002-ben, Matsushita úgy döntött, hogy folytatja a pályafutását a zenében, beiratkozott a Caless Vocal & Dance iskolába. Annak ellenére, hogy nézeteltérések akadtak anyjával a jövőjével kapcsolatba, elutazott New York városába, 2005 októberében és ezzel megerősítette eltökéltségét, hogy művész lesz. Ez volt a fordulópont az életében. 2004-ben, a Matsushita találkozott producere lett Jin Nakamura. 2008-ban, miután aláírta az Epic Records Japan Inc. Szerződését, megkezdődött a forgatás a Matsushita által írt 1. kislemeze, a "foolish foolish". Ugyanakkor megjelent Matsushita 1. filme, "Kanashii Boyfriend" és a dal, "Mr. Broken Heart " is, amelyet megválasztották a film betétdalának. 2009-ben, Matsushita a színpadon debütált Sebastian Michaelis, a Kuroshitsuji Musical darabban. 2010-ben Matsushita 4. kislemeze, a "Trust Me"-t használták fel, mint ending dal a Durarara! című animeben, és elérte a 10. helyet az Oricon listán. 
A dalt is széles körben használják számos Durarara! főcímdal paródiaként, ahol karakterek a végződő sorozatot váltották karaktereket más animeből. Matsushita szerepe, mint Sebastian Michaelis, a Kuroshitsuji Musical-The Most Beautiful Death In The World, A Thousand lélek és a Fallen Grim Reapers színdarabokban egyaránt. Az egyéni változata a dalnak "Hallucination" címmel is szerepelt az 5. kislemezén. Matsushitaval később együttműködött Mahou No Island és kiadta "first snow Feat. Sista" című dalt. Minden a 3 dal megjelent az 1. albumban az "I AM ME" című albumban. "Bird" a 6. kislemez, amely nagy népszerűséget szerzett, mint az első ending dal a Black Butler II anime végén. 2011-ben, a 7. album megjelenése "Paradise. Matsushita volt a díszvendég a MusicFest FanimeCon rendezvényen, 2011-ben, ahol végre először a tengerentúlon a tömeg a 4000 rajongó előtt léphetett fel. Matsushita később szerepelt Asu No Hikari Wo Tsukame 2 filmben, mint egy középiskolai futball kapitány. 2012-ben, Matsushita kiadta 2. albumát, a "2U" címmel, ami február 22-én jelent meg.

Lindsey Stirling


Itt is lenne a következő kedvencem, akit ugyan nem olyan rég óta ismerek, de a zenéje teljesen megindító, őszinte, átérezhető és gyönyörű.

Lindsey Stirling
A kivételes tehetségű amerikai hegedűművész Lindsey Striling talán az első és egyetlen, aki a klasszikus hegedű eleganciáját ötvözte a modern elektronikus zenék intenzitásával. A Utah állambeli Provo-ban született hölgy tehetségének és egyedi hangzásának köszönhetően eddig szinte hallatlan gyorsasággal tett szert nemzetközi ismertségre, mint hegedűművész. Egyedülálló módon ötvözi a klasszikus és az elektronikus hangzást zenéiben. 2010 nyarán csatlakozott a Facebookhoz, de már több mint 400 ezer rajongója van és legtöbbet megnézett videóját megközelítőleg 30 millióan látták a YouTube-on. A nagyérdemű először az America's Got Talent című tehetségkutató műsorban találkozott s 26 éves Lindsey Stirling nevével 2010-ben, ahol rögtön a döntőig jutott. Műsorszámaiban a hegedű méltóságát modern zenei alapokkal vegyítette, melyet akrobatikus produkcióval dobta fel. Első zenéje, mellyel berobbant a köztudatba a fent látható "Crystallize" című száma volt. Ezzel a trackkel egy új stílust vezetett be a köztudatba, a "violin-electronic-dubstep-style-t", ami a nemrég megjelent albumát is jellemzi. Lindsey zenéit már több mint 300 ezren töltötték le az iTunes-ról és nem egy alkotása volt már az iTunes Top100-as eladási listáján. Lindsey maga írja és koreografálja zenéit és a videoklipjeit. Az elektronikus zene számos stílusával dolgozott már, legyen szó technoról, electroról vagy akár dubstepről. Kattintsatok YouTube csatornájára, ahol már 822 ezer feliratkozó van és összesen több mint 136 millióan látták videóit: http://www.youtube.com/user/lindseystomp

"A zenei stílusom tükrözi személyiségemet, melyen keresztül remélem mindenkihez el jut az üzenetem: ne féljünk önmagunk lenni!" – nyilatkozta Lindsey, és hozzátette - "Minden zeném egy spontán reakció arra, ami éppen körülöttem zajlik."

Gackt

Sziasztok!
Tudom, elég sokáig maradtam ki, de most valahogy minden összejött, vizsgák, félévi, rossz baráti kapcsolatok és betegség. A legrosszabb mégis a lelki fájdalom, nálam arra egyetlen gyógyír csak a zene, ezért a mai nap folyamán néhány kedvenc zenészemről teszek fel cikkeket. Lássuk:

Gackt
Gackt Tsamui Okinawa térségben, Japánan született 1973. július 4-én. Énekes, zeneszerző, dalszövegíró, színész, producer. Több nyelven is beszél: angol, francia, koreai, mandarin és természetesen az anyanyelvén, japánul. Több mint 320 millió lemezt adott el 1999 óta. Önéletrajza szerint egy minden lében kanál, csintalan gyermek volt, egészen addig, amíg hét éves korában kis híján belefulladt az okinawai tengerbe. Ezután a közeli haláltapasztalat után azt állította, hogy képes beszélni a halottakkal, de ezt a szülei nem vették komolyan. Tíz évesen gyomor- és bélbántalmakkal kórházba szállították, ahol sok korabeli gyereket ismert meg, de ottléte alatt az őt körülvevőknek nem sikerült felépülni. Gackt, mondhatni klasszikus zenén nőtt fel, és nem igazán érdekelte a rock műfaj, de állítása szerint Led Zeppelin egy száma, a „Stairway to Heaven” inspirálta arra, hogy a dob és a gitár felé is nyisson. 1995-ben csatlakozott a Malice Mizer nevezetű, Japán-szerte nagy népszerűségnek örvendő zenekarhoz, ahol ő töltötte be az énekes, a zongorista és a dalszövegíró posztját. Gackt két album erejéig volt a banda tagja, majd 1999 elején, máig ismeretlen okokból távozott, és szólókarrierbe kezdett, amivel ugyanezen év májusában debütált is. 5 hónappal Gackt távozása után a Malice Mizer énekese, Kami meghalt, az ő emlékére Gackt két számot is írt, az egyik az U+K, a másik pedig az Emu ~For my dear~. Gackt 1999. május 12-én debütált, mikor megjelent a Mizerable, melyet aztán számos album, single és PV követett. Dolgozott szinkronszínészként, kipróbálta a motion-capture világát, illetve segédkezett a 2003-ban megjelent film, a Moon Child megírásában, produceri munkálataiban, sőt, szerepelt is benne. 2003-ban megjelentette önéletrajzát, amely a "Jihaku and for Caparison Guitars" címet viseli. Játszott a 2007. január 7-én kezdődő Furinkazan c. tévésorozatban, Uesugi Kenshin szerepében. Gackt egyik szóló száma, a "Returner ~Yami no Shuuen~" 2007. június 20-án jelent meg, ez volt az első olyan műve, amely elérte az első helyezést a Japán Oricon listán. Az "Artúr és a villangók" japánul szinkronizált verziójában ő szólaltatja meg Malthazart. December 19-én megjelent a "0079-0088" c. albuma, melyen 8 szám található - ezek többnyire a Mobile Suit Zeta Gundam c. filmekben tűntek fel már korábban, vagy pedig a Gundam korábbi dalainak feldolgozásai.
Ez egyfajta tisztelgés volt a Gundam készítőjének, Yoshiyuki Tominonak a születésnapjára. Gackt singleje, a Jesus 2008. november 26-án jelent meg; az első CD ebben az évben. 2009. január 28-án kiadta a 27. single-jét, a Ghostot, ami a nyitódala volt a Sarah Connor Krónikái japán kiadásának. Gackt képviselte Japánt az Ázsia Dalfesztiválon 2009. szeptemberének végén, a Redemption és a GHOST című dalokat adta elő. Érdekességek róla, hogy például szinkronszínészként szerepelt a Shin Hokuto no Ken című animében 'Seiji' hangjaként, valamint a Final Fantasy VII - Crisis Core-ban és a Dirge of Cerberusban Genesis-ként. A lakásában kizárólag gyertyák adják a világítást, mert érzékeny a szeme a neonfényre, még ablak sincs a házán. Jó barátságban van Ayumi Hamasaki énekesnővel. Szép gyűjteménye van késekből, DVD filmekből, művirágokból, mangákból és koponya formájú tárgyakból. Kifutómodellként dolgozik a kedvenc ruhatervezőjének, Yoshiyuki Konishi-nek. Első helyezést ért el 2005-ben, az ORICON Magazin 'Legszexisebb férfi énekes' versenyén. Működtet egy privát éttermet, Tamely Bar néven, az ételeket Gackt családi és saját receptjei alapján készítik. Gackt maga is tud főzni, kiváltképp curry-t. Szemüveges, de általában különböző színű kontaktlencséket hord szemüveg helyett. Balkezes, tervezett két gitárt, a "Mercury"-t és a "Venus"-t. Volt egy felesége, egy koreai színésznő, de nem sokkal a házasságkötés után elváltak. Egészen 2009-ig tartotta magát azon vicces elszólásához, mely szerint 1540-ben született. Hivatalosan csak 2009-ben árulta el valódi születési évét.

2013. január 13., vasárnap

Nyitófülekből karkötő

Sziasztok!
Tudom, tegnap elmaradt az anime ismertető, de igyekszem bepótolni amint vége a teljes vizsga időszaknak és a félévet is lezárták. Addig egy kis szabadidős tevékenység; szó szerint.

Most el fogom nektek mondani hogy kell néhány kidobott üdítős, sörös vagy energiaitalos doboz nyitófüleiből karkötőt csinálni. Én magam is készítettem már néhányat és nem is olyan nehéz, mint az először gondoltam.
Hozzávalók egy karkötőhöz:
- 18-20 nyitófül
- 75 centiméteres selyem vagy szatén szalag
- 2 biztosítótű
- kevés türelem
- kézügyesség

1. lépés; fogjuk a biztosítótűket és a szalag két végére tűzzük rá, így könnyebben rá tudjuk majd fűzni a nyitófüleket.
2. lépés; vegyünk fel egy nyitófület és a szalag két végét alulról fűzzük át mindkét lyukon, hogy a végén maradjon egy kis hurok a szalagnak, aminek a végén lesz igazán csak jelentősége.
3. lépés; hajtsuk kicsit hátra a szalagot és vegyünk fel még egy nyitófület. Rakjuk rá a másikra úgy, hogy a lyukak ne fedjék egymást és fűzzük át felülről mint a két lyukon a szalagot.
4. lépés; ismételjük meg a 2. lépést
5. lépés; ismételjük meg a 3. lépést
6. lépés; ha felfűztük a kellő mennyiséget, akkor a  3. lépés ismétlésénél álljunk meg, a szalagot felülről fűzzük le és alul is hagyjuk.
7. lépés; vegyük le a biztosítótűket és a felesleges szalagrészt vágjuk le átlósan, hogy ne bomoljon le.
8. lépés; a huroknak most van jelentősége, mivel a szalag két végét azon tudjuk átfűzni és megkötni a csuklónkon.

Ha nem lenne világos a magyarázatom itt egy videó, amit talán könnyebben meg lehet érteni:
Ez csak egy technika a sok közül, én még csak ezzel próbálkoztam. Lehet csinálni ezt bőrből is, mint egyik barátnőm kérte és sajnálatosan csak készítés közben kellett rádöbbennünk, hogy ahhoz hosszabb kell, mert jobban meg kell húzni. És persze nem csak egy színből lehet ezt csinálni, mind a nyitófül, mind a szalag lehet több színű, csak a fantáziátokra van bízva ki és milyen karkötőt kreál. És fiúk, ez nem csak lányoknak való, a megfelelő színnel és technikával igazán menő karkötők készíthetők, amiket még ti is hordhattok. Ideális ajándéknak is, de el is lehet őket adni, nem egy internetes kereskedő oldalon láttam már milyen pénzekért árulják az ilyeneket. Remek időtöltés és pénzkeresési lehetőség, kell ennél több? Miért ne? Végül is, lehet ez akár egy új divat is.

Remélem mindenkinek tetszett. További szép napot mindenkinek.

2013. január 6., vasárnap

Smosh

Sziasztok!
Nem tudom mikor tudok ismét írni, mivel ma visszamegyek a kollégiumba. Igen, megint kevesebb lesz a bejegyzés, sajnálom, de nem tehetek róla, vizsgaidőszakom van. De ne is gondoljunk a rossz dolgokra, most egy igazán komikus párossal jelentkezek nektek.

Smosh
A Smosh egy világhálón alapuló duó,ami Ian Hecoxból, született 1987. november 30-án és Anthony Padillaból, született 1987. szeptember 16-án áll.Padilla a 2003-as évek elején flash filmeket és Newgrounds-okat öltött fel Smosh néven.Később csatlakozott barátja,Ian Hecox is.Nem sokkal ezután elkezdtek videókat tölteni fel a YouTubeon 2005 őszén és váltak a legnépszerűbb csatornává az oldalon,több mint 5.7 milliló feliratkozóval és 1.8 billiós videó nézetséggel 2012 novemberig. Hét Smosh-al kapcsolatos csatorna létezik a YouTube-on, mégis csak öt aktív nagyon. Az alap "Smosh" csatorna ahol Hecox és Padilla megosztják a paródiáikat és a többi videókat, minden pénteken új videójuk van. Az "IanH"-ból, amit először használtak a blogok és más nem forgatókönyvel csinált videókat, a pár feltölti az oldaluk sorozatait a "Ian is Bored" és a "Lunchtime with Smosh",minden hétfőn váltakova, amíg a betársult előadóművész, Mari csinálja a "Smosh Pit Weekly" videókat szombaton. Az "ElSmosh"-on a pár feltölt régi videókat szerdán és új részeket vasárnap, ami spanyolra lett szinkronizálva.A "Shut Up! Cartoons", ami animált sorozatokat sugároz, különböző készítőktől,ezeket a videókat hétköznap töltik fel. A "SmoshGames" 12 videót tölt fel egy héten,ami a en:Let's Playsből,videó játék áttekintésekből és a videó játék legújabb összefüggő showiból áll. Az egész akkor kezdődött,amikor Anthony Padilla készített egy weblapot 2002-ben,a smosh.com-t és különböző flash animációkat készített. Elkezdte használni a Smosh nevet,ami egy véletlen félreértésből származik, amikor egy barátjának a mosh pitet, egy tánc fajtát "smoshnak" nevezte. Később barátja, Ian Hecox csatlakozott a "vállalathoz". Padilla és Hecox először a hatodik osztály tudományos csoportjában találkoztak. Összebarátkoztak és hamar felfedezték a komédiához való tehetségüket. 2005-ben csatlakoztak a YouTubra és különböző videókat készítettek együtt, főcímdalokat tátogtak el, mint pélául a Mortal Kombaté, a Power Rangersé és a Tini nindzsa harci teknősökét.
Először ezeket a videókat nem tervezték hogy felrakják, de miután elküldték őket a barátaiknak, elkezdtek egy YouTube csatornát. Az egyik legkorábbi videója a Smoshnak a Pokémon főcímdalát 2005 novemberében adták ki. Ugyan olyan stílusú volt, mint a többi korábbi videójuk, a duó eltátogta az eredeti angol főcímdalát a Pokémonnak. Hamarosan a videó népszerűbb lett mint a többi videójuk,elérte a 27.4 milliós nézettséget és lett az akkori legnézetebb videó a YouTubon. Ezt az címet 6 hónapig viselte, de a YouTube letörölte, miután az oldal kapott egy bejelentést a Shogakukan Productions Co., Ltd.-től a védett jogok megsértése miatt. A Pokémon és a többi videó sikere tette a Smosht a főszerepbe "Person of the year: You"-ban, amit a Time Magazine adott ki 2006. december 13-án. Ez inspirálta is őket hogy kiterjesszék a stílusukat, tátogni a videókra, és végül hogy elkezdjenek videókat készíteni különféle műfajokról, mint például kis-paródiákat, komédia részleteket. 2007 márciusában egy felhasználó, Andii2000 újra feltöltötte az eredeti Pokémon videót, és több mint 14.5 milliós nézettsége lett 2012 novemberéig. A csatorna sikere folytatódott és a Smosh társult a YouTubbal, a fiúk újra készítették a videót 2010 novemberében, csak most megváltoztatták a szavakat, hogy kritizálja a The Pokemon Companyt amiért leszedették a videójukat. Az elkövetkező pár évben a Smosh sokszínűvé vált. Elkezdtek YouTube paródiákat készíteni, mint például az évenkénti videó sorozatuk a Food Battle és a That Damn Neighbor. A Smosh folytatta a népszerűségének növekedését és vált az egyik legtöbb feliratkozóval rendelkező csatornává a YouTubeon. 2009-ben a Smosh átalakította a Smosh.comot, játékokat tettek fel, és ide töltötték fel az extráikat a videóiknak.

2013. január 5., szombat

Anime ismertető 11. rész - Kuroshitsuji

Sziasztok, vagyis inkább már jó estét.
Igen, eléggé késő van, de még szombat, tehát itt is lenne egy anime ismertető, idén ez az első, de ne aggódjatok, nem az utolsó. Ráadásul ezt már tavaly óta tervezgetem... igen, ezt még furcsa így mondani, de majd megszokom...

Kuroshitsuji
A XIX. századi Londonban járunk, ahol a gazdagabb és tehetősebb réteg gyakorlatilag uralja az egész várost, hiszen ha kellő mértékben duzzad az ember bukszája, bizony bármit, sőt, bárkit megvásárolhat. Történetünk főhőse azonban nem egy ágról szakadt, nincstelen gyerkőc és még csak nem is egy gazdag, dollár-mintás kutyával cimboráló ficsúr, hanem egy egyszeri komornyik, akit nevezzünk is nevén, Sebastian Michaelis. A már elsőre is gyanús figura a Phantomhive birtok urát, Cielt szolgálja és megjelenése rendkívül impozáns látványt nyújthat már a színrelépésekor a női közönség köreiben. Nem csoda, hisz Sebastian amellett, hogy bishi, még a „tökéletes” kifejezést is nyugodtan ráhúzhatjuk, ugyanis nemcsak egy egyszerű, fekete ruhás, szótlan pingvint kell elképzelni, hanem egy talpra esett, tehetséges fickót, aki amellett, hogy kiváló felszolgáló, még a harcművészetekben is jártas, stílusa pedig vetekszik a Hellsingből megismert Alucardéval is. De vajon lehet-e egy egyszerű komornyik ennyire sokoldalú? Nos, a válasz természetesen nem csak egy igen, vagy nem formájában adható meg, hanem bizony alaposan a dolgok mögé kell néznünk: Sebastian egy démon. Ciel számára nem elég, hogy a szülei halála után megörökli Anglia legnagyobb játékgyárát és ezzel az üzem fenntartásával járó kötelességeket, még egy démon is befurakodott a tudta nélkül a Phantomhive rezidenciára. De vajon tényleg nem tudja Ciel, hogy ki is valójában Sebastian? Elképzelhető, hogy nagyon is jól ismerik egymást korábbról? Kérdéseinkre az anime igyekszik is megadni a választ, de persze nem rögtön az első körben derül fény Sebastian és Ciel múltjára, hanem fokozatosan, kis adagokban ismerjük meg a karakterek múltbéli titkait. Az anime első epizódja egyfajta bevezetés a dolgok sűrűjébe, komoly történeti szál még ekkor nem bontakozik ki és a mangától is jelentősen eltér. Nem mellékesen megjegyezve a grafika minden téren tökéletes és némi egyediséget is vélhetünk benne felfedezni, elég, ha csak a karakterekre koncentrálunk. Zenék terén is el leszünk kényeztetve, ugyanis a felszólaló dallamok mind-mind igyekeznek azt a hatást kelteni, mintha a szereplőkkel bármelyik percben szemkontaktust teremthetnénk. A Kuroshitsuji anime egy roppantmód jó választás azok számára, akik a megszokott sémákat kissé mellőző animékre vágynak, de azoknak is ideális kikapcsolódás lesz, akik valami könnyedebb, ugyanakkor élvezhető élményben szeretnék részesíteni önmagukat.

A cseresznyefék édes illata hozzon nektek szép álmokat!

2013. január 3., csütörtök

Humor-partizán

Szép estét mindenkinek.
Gondolom sokakat elkeserített, hogy a mai nappal elkezdődött az iskolákban a tanítás. Ilyenkor már sokan alszanak, de akik mégsem, azoknak egy nagyon kicsit ugyan, de szeretném feldobni a kedvét egy pár viccel és hozzá képekkel. Remélem sikerül egy kis mosolyt csalnom néhány arcra.
 Az angol, a francia és a magyar beszélgetnek róla, hogy kinek a nyelvében bonyolultabb kiejteni a szavakat. Kezdi az angol:
- Nálunk baromi nehéz a kiejtés, például az asztalt úgy kell írni, hogy "table" és úgy ejtik, hogy "téböl".
- Az semmi - mondja a francia - nálunk úgy kell írni, hogy "bonjour" és úgy ejtik, hogy "bonzsúr".
- Ugyan - mondja a magyar - az igazi nehéz kiejtés nálunk van. Úgy írják, hogy "mit tetszik mondani?" és úgy ejtik, hogy "He?"

- Hogy kérdeznek rá a macskára Izraelben ?
- Ne tán nyau ?

- Mi van a macska fején?
- Cirmos cica haj!

- Mit fűrészel a macska?
- A kutya fáját.

- Sasuke, a macskáról szóló dolgozatod szóról szóra egyezik a testvéredével!
- Igen, tanító bácsi, hiszen ugyanarról a macskáról írtuk!

- De jó a kiscicának - sóhajt fel egy kaktusz.
- Miért? - kérdi egy másik.
- Mert őt mindig megsimogatják, minket meg nem.

A Szibériában szolgáló Iván tizedes három nap eltávozást kap.
Felcsatolja a sílécet,és röpke 24 óra alatt hazasíel.
Három nap múlva időben visszaérkezik a táborba.
Társai faggatni kezdik :
- Mit csináltál otthon először ?
- Megkeféltem az asszonyt.
- Másodszor ?
- Lehúztam egy üveg vodkát.
- Harmadszor ?
- Lecsatoltam a síléceket.


Tsunade kérdezi Narutotól:
- Naruto, mikor történt a Konohai csata?
- Tessék?
- Mikor történt a Konohai csata?
- Bocsánat, de nem hallom.
- Mikor történt a Konohai csata?!
- Nem hallom!
- MIKOR TÖRTÉNT A KONOHAI CSATA?!!
- Őszintén mondom, hogy itt nem lehet hallani, cseréljünk helyet.
- Rendben, cseréljünk! Kisfiam, akkor kérdezz valamit!
- Mi az a koton?
- Itt tényleg nem lehet hallani.

Az iskolában azt mondja a tanár a gyerekeknek:
- Mondjatok különböző állatneveket!
- Macska - mondja Sakura
- Ló - mondja Shikamaru
- Medve - mondja Ino
- Kutya - mondja Sasuke
- Kutya - válaszol Naruto
- Kutya? De hát az már volt.
- Tudom, de ez egy másik kutya.

Autóvezetés közben Yamato véletlenül megnyomja a dudát. Mivel Naruto is vele utazik, odaszól neki:
- Bocsánat, csak véletlenül nyomtam meg!
- Tudom! - mondja Naruto
- Honnan? - kérdezi csodálkozva Yamato..
- Onnan, hogy nem mondtad utána, hogy "Vadbarom!"



Mivel már kezdek fáradt lenni most nincs erőm ennél többet feltenni, de remélem ez is megtette egy kicsit a hatását. Jó éjszakát mindenki és ne feledjétek, még távolról sincs vége:
 Op Op Oppa Gangnam Style

2013. január 2., szerda

TVXQ

Sziasztok
Először is mindenkinek boldog új évet! Másodszor jelentkezem az év első bejegyzésével. Igyekszem egy átlagot kialakítani a blog írására, listát is készítettem, hogy miket veszek górcső alá és ahogy az időm engedi, töltök fel bejegyzéseket és szerkesztem a blog kinézetét. Akkor kezdjünk is bele.

TVXQ
A TVXQ dél-koreai fiúegyüttes, melyet 2003-ban hozott létre az S.M. Entertainment. Nevük jelentése „A Kelet feltörekvő istenei”. Az együttes pályafutása során számos rekordot megdöntött. Rajongói klubjuk, a Cassiopeia 2008-ban Guinness-rekorder lett, mint a legnagyobb hivatalos rajongói klub a világon.A TVXQ a kislemezeladások tekintetében a valaha volt legsikeresebb nemzetközi előadó Japánban, több mint hárommillió eladott példánnyal. Ugyanitt az első külföldi fiúegyüttes lettek, akiknek sikerült az Oricon slágerlistáján első helyet szerezniük és ők az első külföldi előadó, akinek nyolc kislemeze vezette a japán slágerlistákat. A TVXQ az első koreai előadó, akik koncertet adhattak a presztízses, ötvenezer férőhelyes Tokyo Dome-ban. 2009-ben az együttes három tagja, Hero, Micky és Xiah pert indított a kiadójuk ellen, kifogásolva a 13 évre kötött szerződésüket, melyet méltánytalannak tartottak és 3 milliárd von kártérítést követeltek a kiadótól.[10] A bíróság a javukra ítélt, aminek hatására a méltányos kereskedelemért felelős bizottság mintaszerződések kiadását javasolta a szerződések szabályozása érdekében. Az incidenst követően a kivált három tag új együttest alapított JYJ néven, míg a megmaradt két tag, U-Know és Max duóként folytatta a pályafutását TVXQ név alatt. Az együttes tagjait különféle válogatókon és versenyeken fedezte fel az S.M. Entertainment. Kim Dzsunszut a Starlight Casting System válogatón szerződtették, 14 éves korában. Kim Dzsedzsungra, Csong Junhóra és Szim Cshangminra az SM Youth Best Contest versenyen figyeltek fel. Pak Jucshon 2001-ben egy Amerikában rendezett válogatót nyert meg.[8] Később az együttes tagjai művésznéven léptek fel, Dzsunszu Xiah, Junho U-Know, Dzsedzsung Hero, Cshangmin Max, Jucshon pedig Micky néven. Debütálásuk előtt több nevet is fontolgatott a kiadó az együttes számára: Odzsangjugbu (오장육부, „Az öt zsigér”), Csonszorul Mokko Szanun Kore (전설을 먹고 사는 고래, „A legendákat nyelő bálna”) és Tong Bang Pul Phe (동방불패, „Legyőzhetetlen Kelet”). Utóbbit választották, végül azonban mégis elvetették az ötletet, mert a hancsa írásjegyek nem voltak elég esztétikusak. I Szuman egyik ismerőse vetette fel a Tongbangszingi (동방신기, „A Kelet feltörekvő istenei”) nevet, ami a végleges választás lett.
A TVXQ 2003. december 26-án debütált BoA és Britney Spears közös fellépésén, ahol a Hug című dalukat adták elő, valamint BoA közreműködésével az O Holy Night a cappella-verzióját. 2004. január 14-én jelent meg első kislemezük Hug címmel, mely 4. helyen debütált a havi slágerlistákon és összesen 169 532 példányban kelt el, amivel az év tizennegyedik legsikeresebb lemeze volt. Második kislemezük, a The Way U Are második helyen végzett, 214 069 eladott példánnyal az év kilencedik legtöbbet eladott lemeze lett. Első stúdióalbumuk, a Tri-Angle 2004. októberében jelent meg, első helyen a toplistákon és összesen 242 580 darabot adtak el belőle, ezzel az év nyolcadik legkeresettebb albuma volt. 2005. áprilisában a TVXQ Japánban próbált szerencsét az Avex alá tartozó Rhythm Zone kiadó segítségével, a Stay with Me Tonight című kislemezzel, melyet egy ötállomásos turné követett a szigetországban. Mielőtt visszatértek Koreába, Somebody to Love címmel újabb japán nyelvű dalt adtak ki. Második koreai nagylemezük, a Rising Sun 2005. szeptemberében jelent meg, 222 472 eladott példánnyal az év negyedik legsikeresebb lemezeként. Az album címadó dala a 2009-es Halálos iram című amerikai film egyik akciójelenetének háttérzenéje volt. Az együttes az évet két dallal zárta, a My Destiny című japán kislemezzel és a Show Me Your Love című koreai kislemezükkel, melyet a Super Juniorral közösen vettek fel. Utóbbiból 49 945 darab fogyott. A TVXQ a 2005-ös Mnet KM Music Video Festivalon elnyerte a legjobb videoklip díját a Rising Sunért, valamint a Közönségdíjat is hazavihette.