2012. augusztus 18., szombat

Anime ismertető 2. rész

Kellemes szombatot kívánok mindenkinek!
És mivel szombat van nem maradhat el egy újabb anime ismertető. Ez az anime volt az első komolyabb sorozat, amit láttam, ezért nagyon is szeretem. Ne csak a történet, de a szereplők is nagyon egyediek. De akkor kezdjünk is neki.
 
Death Note
A Death Note egy mangasorozat, melynek írója Oba Tsugumi, rajzolója pedig Obata Takeshi. A manga megjelenése után néhány évvel elindult az animesorozat is. A történet középpontjában egy középiskolás diák, Raito vagy ahogy a sorozatban hívják Yagami Light tettei állnak. Kezeibe kerül egy természetfeletti erővel bíró füzet, a „Halállista”, melyet ez Ryuk nevű unatkozó halálisten dobott a földi világba, hogy szórakozhasson. Ezt a lényt, csak az láthatja, akinek a kezébe kerül a jegyzetfüzet.
A Halállista birtokosa bárkit meggyilkolhat, feltéve ha ismeri annak arcát és nevét. Light a füzet segítségével egy olyan világot akar teremteni, amiben csak azok a tisztaszívű emberek élnek, akiket ő élni hagy, nem is érdekli mennyi emberéletbe kerül ez.
A Halállistában található használati útmutató szerint az az ember, akinek a nevét leírják a füzetbe, meghal. Light kezdetben kételkedik a füzetben foglaltak igazságtartalmában, de hamarosan rádöbben, hogy a Halállista valódi.
Mikor Ryuk elhatározza, hogy felkeresi, Light már teljes tudatában van mit is művel. Az egyre szaporodó halálesetek a bűnözők körében hamar felkelti az Interpol és egy titokzatos nyomozó „L” figyelmét. L, vagyis ahogy a sorozatban kiderül igazi neve Lelle Lawliet, hamar levonja következtetését, miszerint nem puszta véletlen egybeesés a sok haláleset, hanem előre kitervelt sorozatgyilkosság eredménye. És nem más az elkövető, mint a Kira néven elhíresült Light, akinek senki sem tudja sötét titkát. Light hamar felismeri, hogy L még nagy probléma lehet számára, ezért minden áron el akarja tenni láb alól és így kezdődik meg kettejük pszihológiai csatározása, hogy ki tudja meg előbb a másik személyazonosságát.
Valamivel később Light megismerkedik Amane Misa énekesnővel egy másik Halállista birtokosával, aki megpróbál segíteni neki, de a lányt hamarosan elfogja L. Light egy tervet dolgoz ki, melyben lemond a Halállistáról, és azzal együtt minden emlékéről is a listával kapcsolatban és saját magát L felügyeletére bízza. Miután elveszíti emlékezetét Light L-lel a Yotsuba nevű csoport után kezd nyomozni, akik Misa Halállistájának a birtokába kerültek. Letartóztatásuk közben Light megérinti a jegyzetfüzetet és ezzel visszanyeri emlékeit is. Visszaemlékezve tervére, folytatja azt és kényszeríti Misa Halállistájának régi tulajdonosát, a Rem nevű halálistent, hogy ölje meg L-t.
L halála után két fiatal száll harcba a mesterdetektív megüresedett helyéért Mello és Near. Mello intelligens, ugyanakkor túlzottan heves és önfejű. Near egy különleges egységet állít fel Kira elfogására. Időközben Kira tettei világszerte ismertté váltak, Light pedig L halála után megszerezte annak pozícióját is, így már azt hiszi senki sem állhat az újába célja elérésében. Near azonban L követőjeként új szellemi párbajra hívja Lightot, akiről már kezdettől fogva feltételezi, hogy ő a titokzatos sorozatgyilkos, Kira. A végjáték során Light lelepleződik és Ryuk keze által leli halálát.

A sorozat alapján három élőszereplős film született. A Death Note – Halállista 2006. július 17-én, a Death Note - Az utolsó név november 3-án került a Japán mozikba. Az első rész nézettsége az első két hétben az év sikerfilmjét, A da Vinci-kódot is megelőzte a szigetországban. A második film bemutatásának hetében szintén a mozilátogatási toplisták élére tört, és négy héten keresztül megőrizte első helyét. A filmeket az animesorozatot is bemutató Nippon Television készítette Kaneko Shusuke rendezésében. A főszerepekben Fujivara Tatsuya és Matsuyama Kenichi voltak láthatóak. Az első film magyarországi bemutatója 2008. szeptember 25-én volt a MoziÜnnep 2008 nevű rendezvénysorozat keretei között, mely egybeesett 2008-as Őszi AnimeConnal is. A film csak három budapesti filmszínházban, a Corvinban, a Palace Mammutban és a Palace Lurdy Házban volt megtekinthető. A film második részét 2008. december 13-án premier előtt vetítette a Palace Lurdy Ház az Animekarácsony nevű rendezvény szervezésében. Mindként film japán hanggal és magyar felirattal volt látható. Az animesorozatot is sugárzó Animax tévécsatorna 2009. január 24-én és 25-én tűzte műsorára mindkét film szinkronizált változatát. A film szereplőnek magyar hangját az animesorozatban is közreműködő szinkronszínészet adták. Az utolsó név mozipremierje 2009. május 14-én volt.

Hát igen, erről az animeről van mit írni, de szerintem ennyi elég lesz. Ez az anime mindenki figyelmét felkeltheti és egyfajta világnézet is kialakulhat benne. Végül is a jót és a rosszat mindössze egy vékony határ válassza el és mi ezen a vékony kötélen egyensúlyozunk, de vajon melyik oldalon fogunk landolni? Mindenki gondolja ezt át, hova is akar tartózni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése